Festes de Jul

Plantilla:Infotaula esdevenimentFestes de Jul
Imatge
Tipusfesta Modifica el valor a Wikidata
Diasolstici d'hivern Modifica el valor a Wikidata

Jul (del nòrdic antic: Júl) són festes celebrades cada solstici d'hivern. Aquesta és una celebració dels pobles nòrdics, relacionada amb la mitologia germànica i el paganisme nòrdic.[1][2] Les festes de Jul originalment duraven tretze dies i el cristianisme el va assimilar al Nadal.[3]

Actualment, a la cultura neopagana, aquesta celebració ha estat reconstruïda en molts de grups, com en el cas de la Religió Àsatrú amb dotze dies de celebracions; i la religió Wicca, en què alguns apliquen una forma de celebrar aquestes festes a través de "vuit dies solars festius", anomenats comunament "sabbats de la roda anual".[4] Les festes de Jule se celebren en el solstici d'hivern: a l'hemisferi nord, al voltant del 21 de desembre, i al hemisferi sud, al voltant del 21 de juny.

Jule i Juletide, igual que la "Festivitat de Jalda" (una festa hivernal iraniana), són termes arcaics indoeuropeus emprats per a fer referència a la tradició antiga que observa els canvis naturals provocats per la rotació de la Terra al voltant del sol i els seus efectes sobre la collita durant el solstici d'hivern. A la celebració de Juletide, és costum entonar cançons per proveir, així, una atmosfera relaxada. De fet, aquest concepte és el significat de Jule pels dos diferents diccionaris d'Oxford: Oxford English Dictionary i Concise Oxford Dictionary.

Les persones que no estan familiaritzades amb la mitología nòrdica i el paganisme europeu, simplement no sabríen distingir entre les paraules Jule, Nadal i la Nativitat, que en certa manera són sinònims i antònims a la vegada. Aquest ús o terme encara sobreviu en moltes nadales, així com en l'elaboració d'un pastís anomenat Tronc de Jule o Tronc de Nadal, en referència a un tronc ritual d'aquesta antiga festivitat.

La paraula jule encara existeix en algun dialecte escocès, amb el terme jul a Noruega, Dinamarca i Suècia, i amb el terme joulu a Finlàndia. En l'actualitat es sol considerar el període festiu comprès entre la Nit de Nadal fins després del primer dia de l'any o, especialment a Anglaterra, fins al dia de Reis.

  1. El déu lluminós va partir durant el Samhain cap a la Terra del Etern Estiu, per a preparar el seu renaixement, sent el seu costat obscur coronat com a Rei de la meitat fosca de l'any. És així que en mig de la nit més fosca neix la nova llum, la promesa de la vida, el nen diví. Jule significa roda en anglo-saxò. És en aquest punt que la roda del naixement/mort/resurrecció es completa.
  2. The Saga of King Hrolf Kraki (en anglès). Penguin Classics, 1999, p. 81. ISBN 978-0-14-043593-1. 
  3. Fernández Álvarez, MP; Manrique Antón, T. Antología de la literatura nórdica antigua (en castellà). Universidad de Salamanca, 2002. 
  4. Jule és el primer dels sabbats menors a la roda de l'any

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search